Εμπόριο πώλησης μεθαδόνης από χρήστες σε χρήστες

Εμπόριο πώλησης μεθαδόνης από χρήστες σε χρήστες

Αρ. Πρωτ. 3876/05.02.2007

Προς:
Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η κοινωνία μας, είναι το πρόβλημα των ναρκωτικών, η συνεχής εξάπλωσή τους και οι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης. Στα πλαίσια της αντιμετώπισης του προβλήματος και της απεξάρτησης των χρηστών, λειτουργούν σε ειδικά κέντρα της χώρας προγράμματα χορήγησης μεθαδόνης.
Σε προηγούμενη σχετική ερώτηση προς το αρμόδιο Υπουργείο «Αύξηση θανάτων στη Θεσσαλονίκη από χρήστες ναρκωτικών ουσιών» (Αρ. Πρωτ. 9574/5-4-06) είχε τεθεί ξανά προς τους αρμόδιους το μεγάλο ζήτημα της απεξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες των εξαρτημένων ατόμων, που απευθύνονται στα ειδικά κέντρα χορήγησης μεθαδόνης του ΟΚΑΝΑ. Στις αρχές του προηγούμενου χρόνου ο αριθμός των εξαρτημένων χρηστών στη Θεσσαλονίκη που βρισκόντουσαν σε λίστα αναμονής έφτανε τους 600.

Παράλληλα ήταν και είναι σαφές ότι οι τέσσερις μονάδες χορήγησης υποκατάστατων ουσιών του ΟΚΑΝΑ στη Θεσσαλονίκη, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον μεγάλο αριθμό των εξαρτημένων ατόμων που περιμένουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Το γεγονός αυτό, οι μεγάλες λίστες αναμονής, το απροσδιόριστο χρονικό διάστημα αναμονής, οδηγούν τους χρήστες στην απελπισία, ενώ έχουν δημιουργήσει ένα νέο είδος παράνομου εμπορίου διακίνησης δόσεων μεθαδόνης. Από στοιχεία μάλιστα που έχει στη διάθεσή της η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, οι ποσότητες που κατάσχονται, προέρχονται και διακινούνται παράνομα από χρήστες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα απεξάρτησης στους χρήστες που είναι σε αναμονή. Παρά το γεγονός ότι οι χρήστες είναι υποχρεωμένοι να καταναλώνουν τις ποσότητες μεθαδόνης που τους χορηγούνται εντός των συγκεκριμένων μονάδων, βρίσκουν τρόπους να διακινούν παρανόμως τις δόσεις τους εκτός μονάδων και να τις μεταπωλούν σε απελπισμένους χρήστες, που προσπαθούν εκτός προγράμματος να αποτοξινωθούν από μόνοι τους.
Ενδεικτικό σημάδι της σοβαρότητας της κατάστασης, αλλά και των μεγάλων διαστάσεων που παίρνει η παράνομη διακίνηση υγρής μεθαδόνης, είναι το γεγονός ότι ενώ πέρυσι η Δίωξη Ναρκωτικών κατάσχεσε συνολικά κατά τη διάρκεια ενός έτους 4,5 λίτρα μεθαδόνης, φέτος από την έναρξη του νέου έτους και πριν καλά καλά συμπληρωθεί ένας μήνας έχουν κατασχεθεί 2 λίτρα υγρής μεθαδόνης.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης:

- Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητα των μονάδων του ΟΚΑΝΑ Θεσσαλονίκης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους χρήστες να συμμετέχουν με ασφάλεια στο πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης;

- Κατά πόσο μπορούν να ελέγχουν οι αρμόδιοι του ΟΚΑΝΑ την σωστή και συστηματική χορήγηση μεθαδόνης στα άτομα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, την πορεία απεξάρτησής τους και σε τελική ανάλυση από ποιους πραγματοποιείται η παράνομη διακίνηση και μεταπώληση μεθαδόνης;

Απάντηση Υπουργείου